Elektronický vzdelávací systém je na Slovensku žiadaný

01.07.2011 Celý región

Foto: vop.gov.sk
BRATISLAVA 1. júla (WEBNOVINY) - Elektronické vzdelávanie je zaujímavým spestrením výučby na základných aj na stredných školách. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, ktorý realizovala agentúra TNS Slovakia v júni tohto roka na vzorke 300 učiteľov a 300 rodičov školopovinných detí.

Ako ďalej agentúru SITA informovala PR manažérka agentúry TNS Slovakia Vladimíra Bunčáková, "elektronický spôsob vyučovania, teda taký, pri ktorom sa interaktívne pracuje s učivom v digitálnej forme, je medzi učiteľmi vnímaný predovšetkým pozitívne". Vyjadrilo sa tak 81% opýtaných. Zároveň približne rovnaké percento učiteľov (84%) má už aj osobnú skúsenosť s týmto typom výučby, pri ktorom namiesto učebníc využívajú interaktívne tabule alebo počítač.

Takmer všetci učitelia (97%) sa zhodujú s názorom, že tento spôsob vyučovania je potrebný a mal by dopĺňať klasické, bežné vyučovanie. S týmto názorom sa stotožňujú aj štyri pätiny (82%) rodičov detí navštevujúcich základné alebo stredné školy. Podobne ako učitelia aj medzi rodičmi je elektronické vzdelávanie školopovinných detí vnímané prevažne pozitívne (64%). 44% rodičov uviedlo, že ich dieťa už má skúsenosť s využívaním učiva v digitálnej forme.

Napriek tomu, že nie všetci učitelia majú v súčasnosti skúsenosti s elektronickým spôsobom výučby, poznajú tento vzdelávací systém takmer všetci (98%). Najznámejší vzdelávací systém je Planéta vedomostí, ktorú spontánne poznajú dve pätiny učiteľov (39%). Okrem tohto vzdelávacieho programu je medzi učiteľmi známy aj Infovek (22%) a zborovna.sk (18%). S najznámejším vzdelávacím systémom Planéta vedomostí má osobnú skúsenosť pätina (21%) učiteľov.

Väčšina týchto učiteľov má pocit, že digitálna výučba vyvoláva v žiakoch väčší záujem o príslušný predmet (85%) a až 88% učiteľov si myslí, že Planéta vedomostí vedie k lepšiemu porozumeniu učiva u žiakov. Prieskum agentúry TNS Slovakia sa uskutočnil v júni tohto roka v dvoch vlnách na vzorke 300 rodičov a 300 učiteľov na celom Slovensku prostredníctvom telefonických rozhovorov.

Prieskum zisťoval názory rodičov a učiteľov na využívanie elektronického spôsobu vzdelávania v základných a stredných školách.



 

Vyberte región